ForsideKultur og TraditionSankt HansSankt Hans heksen viser kvindens position i samfundet
wicked-witch-544259_640

Er det for at forsvare heksene, at nogen brænder heksedukker på bålet, når det er Sankt Hans? Hvis man skal tro Mai Mercado (K) i indlægget ”Et forsvar for heksene” i Berlingske, så ja. For hende betyder konservatisme åbenbart forsvar for lidt af hvert uden dybere refleksion over, hvad man i virkeligheden forsvarer. At hævde, at det skulle være for kvindernes skyld og for at mindes deres fordums lidelser, at man årligt afbrænder hekse, er nok at vende tingene en hel del på hovedet. Der er jo ikke tale om at man viser de mange gode kloge kvinder, som uretfærdigt blev brændt på bålet, nogen respekt. Tværtimod gentager man nøjagtig det samme tankemønster overfor vor tids kvinder, som man praktiserede dengang. Man har skabt en kultur, hvor kvinden er i skudlinjen, mens manden er frikendt på forhånd. Sådan er det, når figuren på bålet absolut skal være af hunkøn.

Men nu har vi så en statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), som foreslår at piben får en anden lyd. Hun har klart givet udtryk for, at hun ikke synes om at man brænder hekse. Men hvis det skal være, så synes hun, det er mere retfærdigt, at man brænder både en heks og en troldmand. Det praktiserer hun nu på Marienborg. Det kan man mene er noget pjat, for hvorfor ikke bare tage det fulde skridt med det samme og helt undlade symbolsk afbrænding af noget levende væsen overhovedet? Sådan tænkte jeg selv umiddelbart.

Men ved nærmere eftertanke synes jeg det er godt tænkt af statsministeren. Nu kan kvinderne kræve ligebehandling, så den stakkels kvinde på bålet i det mindste får mandligt selskab. Og ligebehandling er der brug for, når mændene styrer tingene på deres egne præmisser og gør Sankt Hans til en kvindefjendsk manifestation, som man oplever rundt omkring i Danmark. Her er et helt friskt eksempel:

Oppe i Gilleleje blev Sankt Hans aften i år afholdt af den lokale bokseklub. Taleren og mødelederen var en mand. Der blev senere skrevet i den lokale avis, ligeledes af en mand, at nu var heksen sendt til Bloksbjerg ”med manér”. Manden, som holdt talen, sagde de sædvanlige fromme ord om at man skal være gode ved hinanden. Det er meget typisk for Sankt Hans taler, som ofte minder om præstens prædiken i kirken, dog ofte med en meget hjemmestrikket moral.

Der blev så disket op med en ældgammel historie om en ”besidderisk heks, som ikke ville give slip på sin søn”. Kvinderne stod åbenbart og fik verbale tæv for et eller andet en kvinde havde gjort i fordums tid. Måske skulle det retfærdiggøre den symbolske kvindeafbrænding på bålet.wicked-witch-544259_640

Dette er bare et ud af mange eksempler på, hvordan man fejrer Sankt Hans i Danmark. Godt, at Helle Thorning-Schmidt har vist modet til at tale denne kvindefjendske skik midt imod. At det ikke er sket tidligere, siger en del om kvindens position i det danske samfund. Jeg er i mit hjerte dybt taknemmelig for, at hun gjorde det.

 

Sorry but your country is blacklisted due to high spam amount!
You are not allowed to post any comments!