ForsideSundhed og LivskvalitetNy opfindelse kan forbedre fødsler
baby-210194_1280

Et alvorligt problem ved mange fødsler er bristninger omkring fødselsåbningen, som kan være meget smertefulde og give efterfølgende komplikationer og i værste fald være invaliderende. Jo mere antallet af bristninger kan reduceres, desto bedre. Især er det vigtigt at reducere antallet af alvorlige bristninger.

Kvinnokliniken i Helsingborg har man udviklet en enkel skinne i plastic, som føres ind i skeden, når barnets hoved begynder at kunne ses. Nu forhandles der med et medicinalteknisk firma om at få fødselsskinnen sat i produktion, så den kan udbredes til flere.

” Cirka 3 000 svenska kvinnor drabbas årligen av svåra bristningar vid förlossningar med smärtor och ofta inkontinensbesvär och försämrat sexliv som följd. På kvinnokliniken i Helsingborg har ett nytt och enkelt hjälpmedel utvecklats som kraftigt kan minska den siffran. Antalet nyblivna mammor som råkar ut för så kallade perinealbristningar – bristningar i mellangården mellan slidan och anus – har ökat under senare decennier. Det kan bero på att man numera sällan använder benstöd under förlossningarna, att det har blivit vanligare att vidga slidöppningen med klipp och att alltfler kvinnor som ska föda får värkförstärkande dropp. En vanlig metod för att försöka förhindra bristningar är att barnmorskan i utdrivningsskedet stödjer mellangården (perineum) med så kallat finskt handgrepp. Men det nya hjälpmedlet, en enkel skena av plast som förs in i slidan då barnets huvud skymtar fram, har visat sig fungera bättre.” (Expressen 8.3.2015)

I Skåne er det op mod tre procent af fødslerne, som medfører alvorlige bristninger. Målet er at nå ned på en procent, skriver Sydsvenskan 9. marts 2015.

Her i Danmark har et landsdækkende projekt har betydet, at færre kvinder kommer hjem med svære bristninger, hvor mellemkød og nogle gange også musklerne omkring endetarmen er gået i stykker. 2014-rapporten fra Dansk Kvalitetsdatabase for Fødsler kan notere et fald i svære bristninger for førstegangsfødende fra 6,2 pct. i 2012 til 4,5 pct. sidste år (2014).

Det landsdækkende arbejde med at højne kvaliteten på fødegangene og den medfølgende kvalitetsdatabase blev sat i gang i 2012 på baggrund af en række konkrete sager, hvor der var opstået problemer omkring fødsler. Regionerne bevilgede 5,9 mio. kr. til arbejdet i perioden 2012-2014, men projektet fortsætter nu som en del af den almindelige drift på fødeafdelingerne.

På Sygehus Vendsyssel er der særlig tilfredshed, fordi hospitalet i 2012 havde en kedelig rekord med 45 alvorlige bristninger. I 2014 var tallet bragt ned på 15. En del af hemmeligheden er ifølge jordemoder Annette Storgaard Thomsen hentet i Finland. »Der er tale om et særligt håndgreb, hvor man med tre fingre støtter kvindens mellemkød under fødslen. Desuden handler det om, at barnets hoved ikke bliver født for hurtigt,« siger hun.

Grebet stammer fra Finland og er introduceret i Norge af finske jordmødre for 13-14 år siden, i Norge går grebet under navnet “finske grebet”. I Sverige kaldes det finsk håndgreb, Pirhonens håndgreb og Ritgens håndgreb.

Kilde: Jyllands-Posten 14.3.2015, DR og Sydsvenskan 9.3.2015

DR omtalte problemer med alvorlige fødselsskader i 2012 og der var en debat på deres side, hvor læsere påpegede manglende ret til erstatning, når kvinden sendes væk fra et sygehus og går i fødsel. Heller ikke en kvinde, som fødte et meget stort barn og fik store skader, fordi der ikke blev taget hensyn til de usædvanlige omstændigheder, fik erstatning. Flere udtrykte kritik af at jordemødre prioriterer vaginal fødsel for højt og ikke lader fødselslæger blive inddraget i komplicerede tilfælde, som kan give kvinder varige skader og hvor kejsersnit kunne være mere skånsomt for kvindernes underliv.

Sygeforsikringen Danmark har skrevet en generel orientering om emnet her.

Dette link er for fagpersoner, som ønsker at udbygge deres viden: http://www.gynzone.dk/?menu=

baby-210194_1280

Sorry but your country is blacklisted due to high spam amount!
You are not allowed to post any comments!