ForsideKultur og TraditionSankt HansNu får trolde også en tur på kosten
Helle Thorning-Schmidt

Den nyligt overståede Sankt Hans fejring på en mandag aften med rimeligt godt vejr bød på lidt forskelligt her i 2014. Personligt var jeg meget begejstret for DRs arrangement i Præstø med Louise Wolff som værtinde klædt smukt i gult.

I skærende kontrast hertil stod TV2s reportage fra Tivoli ledet af Morten Reesen og Cecilie Frøkjær. Sidstnævnte udfyldte sin rolle fint, men kunne ikke udligne Reesens kvindehånlige attitude. Den var lige til at få kuldegysninger over. Alt virkede kunstigt, hvis ikke mislykket som de håbløst forkullede og sorte snobrød, som nogle børn tappert var villige til at spise til kameraets ære. En tv-kok stod og prøvede at redde situation. Han skulle hellere have reddet snobrødene…

Bålet havde i al sin smagløshed en heks på toppen. Man fortalte, at man havde købt heksen af et firma. Tidligere blev den lavet i Tivoli af en dame, som var så venlig at lade heksen ligne den ene kvindelige kollega efter den anden år efter år. Det syntes Tivoli-manden var ovenud morsomt. Han selv kunne grine trygt, da han som mand aldrig var i skudlinjen.

Så var stemningen betydeligt bedre i Præstø. Alt var så fredsommeligt, stille og roligt med skønne danske sange med Sankt Annæ Pigekor og sangerinden Anne Linnet, en skøn sprudlende og sjov tale af skuespiller og instruktør Hella Joof, samtale om lysets betydning med en præst og en tv-læge samt et smukt og fredsommeligt bål uden nogen lidende heks på toppen.

Det gled perfekt ind i den fejring, som jeg tror de fleste praktiserer, nemlig hygge med familien derhjemme, hos hinanden eller i haven. Mange af os har sikkert prøvet at tage af sted til forskellige bål blot for at konstatere, at en masse store voksne stod tæt omkring det, så børn eksempelvis ikke fik meget at se. Særligt spændende er de mange lange båltaler ofte ikke. Dertil kommer trafikkøer på vejene og manglende parkeringspladser.

Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt

Der var dog en enkelt tale i år, som var særlig interessant. Her tænker jeg på statsminister Helle Thorning-Schmidts båltale ved Marienborg. Jeg havde ventet spændt på denne tale, fordi hun allerede i 2013 havde sagt, at hun ikke havde det så godt med, at der var en heks på bålet. Hvad ville hun mon så gøre nu? Ville hun lade handling følge ord og lade bålet være uden heks? Eller ville hun sætte en trold op på bålet, som hun også havde talt om i sin båltale?

Det viste sig, at hun fandt på noget helt tredje, nemlig at der skulle være både en trold og en heks på bålet. Åh nej, tænkte jeg, da jeg så disse to figurer på bålet i nyhederne i fjernsynet. Havde det ikke været mere værdigt med et helt almindeligt bål? En kvinde, som alle taler om står til at få en høj post i EU, burde da holde sig for god til den slags pjat.. Jeg må indrømme, at jeg var lidt forarget og en smule skuffet. Her er hendes egne ord om dette emne i talen:

” Det er noget nyt, at vi også har en trold med i år. Sagen er den, at jeg har haft det lidt skidt med altid at sende en heks af sted. Hvorfor skal det være en kvinde? Derfor har vi i år både en trold og en heks. Så er der balance i regnskabet.”

Det tog mig en dags tid at indse, at hendes realitetssans og strategiske tænkning er ganske god, hvilket vel også er grunden til, at hun har klaret sig så godt. Hun forstår magtens spil og kan vurdere, hvad der er realistisk og hvad, der bedst fremmer det mål, man ønsker. Så selvfølgelig er vejen fra A til C ikke direkte, men går via B. A er den nuværende situation. B er at indføre en norm om, at skal der brændes en heks, skal der også brændes en trold. C er målet: at man i Danmark erkender, at man ikke bør foretage symbolske afbrændinger af hverken mænd, kvinder, børn, dyr, planter, præster, bøger, trolde, hekse eller hvad man ellers kunne finde på. Vejen til at erkende C går nok over B, hvis vi skal være realistiske.

Jeg ser nu frem til, at man de steder, hvor det er umuligt at få indført bål uden heks i det mindste sørger for selskab til disse hekse i form af en trold. Så har de også nogen til at lune sig, mens de rider på kosten og nogen at danse med til heksesabbat på Bloksbjerg.

Sorry but your country is blacklisted due to high spam amount!
You are not allowed to post any comments!