ForsideSamfund og politikLøkke – dagen derpå
Lars Løkke Rasmussen, Venstre

Tirsdag den 3. juni 2014 skulle have været en dag, der gik over i Danmarkshistorien. Det skulle have været dagen, hvor Venstres partileder og statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen forventedes at trække sig fra posten eller blive væltet på et hovedbstyrelsesmøde. Forud havde der været Lars Løkkes fjerde bilagssag begyndende med en artikel i Ekstra Bladet 12. maj 2014. Det kom meget ubelejligt for Løkke, idet han stod for at fejre rund fødselsdag (50 år 15.5.) angiveligt i Sverige. Så for at få fred for denne irriterende presse lod Løkke andre medlemmer af Venstre svare for sig. Det forlyder endda, at han holdt en lille miniferie på et par dage midt i at pressens søgelys var rettet mod ham.

Fadbamse: kælenavn for den slags øl, som Løkke drikker

Fadbamse: kælenavn for den slags øl, som Løkke drikker

Oveni var der valg til Europaparlamentet den 25. maj. Løkkes bilagsrod samt manglende vilje til at ville redegøre for, hvad der var foregået og om han havde betalt skat af tøj for temmelig store beløb, som var betalt af Venstres partikasse, medførte utilfredshed hos vælgerne således at Venstre fik et væsentligt dårligere valg end forventet og gik fra at have tre til to mandater.

Efterfølgende udbrød der oprør i Venstre, fordi medlemmer var utilfredse med, at Løkkes tilbagevendende personlige sager poppede op i medierne hver gang, der var valg, sådan at det kostede Venstre mange stemmer hver gang. Man havde endnu CCCI-sagen i erindring, som betød at kommunal- og regionsvalget ikke gik så godt i november 2013. Flere partiafdelinger rundt om i landet stemte om de ønskede, at Løkke fortsat skulle være formand for Venstre. Flere nåede frem til at det skulle han ikke. Flere sagde personligt fra overfor Løkke, fx EU-parlamentariker Jens Rohde, Birthe Rønn Hornbech, Kim Andersen, Kristian Pihl Lorenzen, Karsten Lauritzen  m.fl.  Lars Løkke Rasmussen, Venstre

Tirsdag den 3. juni var så den dag, hvor Venstres hovedbestyrelse skulle samles i Odense for at tage stilling til formanden Lars Løkke. Han og hans tilhængere gav indtryk af at han ville blive siddende uanset kritikken. Det vakte stor undren at Løkke øjensynligt ikke ville tage ansvaret fuldt ud for Venstres nederlag ved de seneste to valg samt meningsmålinger, som styrtdykkede.  Men i løbet af formiddagen sagde Løkke dels, at han ikke ville stille sig i vejen for sit parti. Dels lækkedes information fra pålidelig kilde til mindst tre forskellige journalister, den ene på Politiken om at Løkke ville gå af enten på selve mødet eller lige efter. Det blev spredt til andre medier, som alle tog oplysningen for gode varer.

I løbet af dagen blev Løkke også citeret i Jyllands-Posten for at have sagt, at han kunne anbefale tidligere forsvarsminister Søren Gade som kandidat til formandsposten i Venstre. Men i virkeligheden ville det slet ikke blive aktuelt, da Løkke ikke ville gå af. Gade skulle bare bruges til at afskrække Kristian Jensen fra at stille op som formandskandidat imod Løkke, hvilket formentligt var aftalt med Gade, som tidligere offentligt havde afvist at stille op som formand. På forespørgsel 3.6. hed det pludselig: “Ingen kommentarer” fra Gade. Hvorfor gentog han ikke, at han ikke stiller op? Selvfølgelig fordi han var blevet bedt om at spille denne rolle i Løkkes spil.

Men de fleste kommentator troede på, at Løkke havde tænkt sig at trække sig og at det han kæmpede for, var sit eftermæle. De troede også på, at Søren Gade var et seriøst bud. Det betød at Gades skandalesager blev gravet frem, så det kan ikke have været behageligt for ham.

Dagen derpå diskuteres, om de politiske kommentatorer var skyld i misinformationen eller om det var Løkkes spin. Her er min kommentar til dette:

Jeg mener det er Venstre, som har et troværdighedsproblem, når de øjensynligt planter en forkert oplysning om at Løkke vil trække sig til flere medier for at Lars Løkke Rasmussen kan få omtale, som var han en afgående politiker.

Sandheden er, at han med alle midler kæmpede for sin egen karriere i Venstre og at det er hvad han vil gøre, med mindre et flertal i Venstre vælter ham eller han får tilbudt et godt job i det private erhvervsliv, hvilket man kunne håbe, han gjorde.

Løkke vildledte også medierne og dermed befolkningen, da han den 3.3. brugte Søren Gade i Venstres interne magtkamp, og pegede på ham som et bud på en afløser for ham selv. Men han vidste jo, at han ikke ville gå af og at Gade derfor var irrelevant.

Desuden har Gade så mange sager fra sin tid som forsvarsminister, at han ville være en katastrofe som partiformand i Venstre for ikke at tale som statsminister i Danmark.

Søren Gade valgte desværre selv at spille med. Adspurgt om han stillede op som formand for Venstre var svaret: Ingen kommentarer. Det i sig selv fortæller os, at han er parat til at splitte partiet i en svær situation, hvor man, hvis Løkke trak sig, havde brug for samling omkring næstformanden Kristian Jensen.

Fremover ved vi, at man ikke kan stole på udmeldinger fra kredsen omkring Løkke.

At kommentatorer havde bedre tanker om dem, bør man ikke bebrejde dem. Det normale er, at man taler sandt. Men der hersker åbenbart en anden norm omkring Venstres statsministerkandidat.

Løkkes modstandere bør organisere sig i fraktioner eller kaffeklubber som det kendes på venstrefløjen. Det vil give en bedre magtbalance, så formandens magt stækkes. Som det er nu, tør folk tydeligvis dårligt sige formanden imod. De, som gør, svines til af Løkke-tro tæskehold. Det kunne man se på Facebook-sider tilhørende kritikere af Løkke.

Der er mange som tror, at politik kun handler om lovgivningsarbejde. Det er forkert. Vi har et repræsentativt demokrati. Vi udøver vores medbestemmelse ved at vælge de personer, vi ønsker skal varetage ledelsen af vort land. Derfor er diskussionen om vi mener at Lars Løkke Rasmussen er egnet til dette, en politisk diskussion. Den er væsentlig og må fortsætte. Man skal ikke være konfliktsky og have berøringsangst overfor dette.

__________________________________________________________________________

BT om Løkkes spin:

http://www.bt.dk/politik/loekkes-snedige-spin-derfor-blev-alle-snydt

Politiken om sine kilder:

http://politiken.dk/indland/politik/ECE2307669/blev-politiken-snydt-af-venstre/

Tanja Frederiksen, forfatter til bogen “Projekt Løkke” fra 2010 har skrevet en artikel, som nok er det bedste bud på hvad der skete i Venstre 3.6.2014

http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/venstres-formandsdrama-paa-hovedbestyrelsens-moede

Overfor Børsen har Søren Gade, jf. tv2.dk, bekræftet, at han var i spil som formandskandidat:

“- Jeg fik en henvendelse mandag aften, og så sov jeg ikke natten til tirsdag, fordi jeg lavede en liste med negative og positive elementer. Der var flest på den negative, siger Søren Gade til Børsen om sine overvejelser om formandsposten.

Men Søren Gade, der nu er direktør i Landbrug og Fødevarer, blev ikke tvunget til at drage en konklusion på sine overvejelser og svare endeligt “ja” eller “nej”.

– Jeg har hele tiden støttet Lars, og jeg sagde hverken ja eller nej til henvendelsen mandag aften, for det handlede om, hvad nu hvis Venstre stod uden formand. Den situation kom man ikke i, siger Søren Gade til Børsen.

I løbet af tirsdag eftermiddag begyndte rygterne at gå om at Lars Løkke ville trække sig fra formandsposten og i stedet pege på Søren Gade som sin afløser, og overfor Børsen afviser Søren Gade ikke, at han er blevet brugt i et spil, hvor truslen om et kampvalg mellem Gade og Kristian Jensen blev brugt i det spil, der endte med at Lars Løkke kunne beholde formandsposten.

– Jeg er ikke i tvivl om, jeg er blevet brugt. Jeg er ikke idiot. Jeg har selv været i politik. Men det var ikke spin fra Lars’ side. At jeg var blevet spurgt, og at jeg hverken svarede ja eller nej – det er rigtigt, siger Søren Gade til Børsen.

Her er en uddybende fremstilling af forløbet, herunder hvad der egentlig skete:

http://m.b.dk/politiko/kristian-jensen-blev-truet-med-soeren-gade

her er lidt af den meget informative artikel i Berlingske:

Kristian Jensen blev tirsdag truet med, at Søren Gade ville blive bragt i spil som formands­kandidat for Venstre, hvis Løkke blev væltet. Dermed reddede Løkke skindet som formand. Selv gjorde Kristian Jensen, som får en styrket rolle, det klart på hovedbestyrelsesmødet, at han ville have slået Lars Løkke i et formandsopgør.

Det var ikke kun i medierne, at den tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) blev bragt i spil til et potentielt formandsopgør mod Kristian Jensen.I løbet af den højdramatiske tirsdag aften blev næstformand Kristian Jensen ifølge Berlingskes oplysninger direkte konfronteret med Søren Gade-scenariet, mens Venstre var samlet til hovedbestyrelsesmøde i Odense.En række kilder med indgående kendskab til forløbet bekræfter over for Berlingske, at Kristian Jensen skulle presses til at afblæse afstemningen om et ekstraordinært landsmøde, så Lars Løkke Rasmussen kunne fortsætte som formand. Til gengæld vil Kristian Jensen få en mere styrket og fremtrædende rolle som næstformand i fremtiden.Dermed undgik Lars Løkke Rasmussen at trække sig, hvilket ellers ikke lå i kortene tidligere på dagen. Her meddelte Lars Løkke Rasmussen nemlig personligt folk i sin inderkreds, at han gik ind til mødet i hovedbestyrelsen med det klare udgangspunkt at trække sig som formand for Venstre og dermed som det borgerlige Danmarks statsministerkandidat. I stedet ville han pege på netop den engang så populære Søren Gade som sin efterfølger, fortæller kilder tæt på Lars Løkke Rasmussen.”

 

Om tidligere forsvarsminister Søren Gade (fra dr.dk):

Skandalesager

Søren Gade slæber desuden en bagage af skandalesager med sig.

I februar 2010 forlod han efter knap seks år posten som forsvarsminister i kølvandet på flere skandalasager i forsvaret.

Det drejede sig dels om den såkaldte jægerbog, der også kostede daværende forsvarschef Tim Sloth Jørgensen jobbet. Dels lækagen af danske jægersoldaters Irak-mission.

Den 51-årige cand.oecon. var i sin tid blandt VK-regeringens mest populære ministre. Men skandalesagerne fik Søren Gade til at trække sig som minister og han forlod politik fuldstændig.

Efter balladen holdt Venstremanden sig en tid helt ude af mediernes søgelys, mens det blandt andet rygtedes, at han var i spil til et job som international våbenlobbyist.

Irak-Kommissionen

Men det blev landbruget, der fik fat i den populære eksminister: Fra maj 2012 kunne Gade kalde sig administrerende direktør i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

– Jeg glæder mig rigtigt meget til mit nye job og går til opgaven med ydmyghed, sagde Søren Gade i den forbindelse.

Blandt overvejelserne for og imod Søren Gade som mulig formandskandidat har også været, at Gade står over for afhøringer i den Irak-Kommission, der blev nedsat i 2012.

5.6.2014: Her er formandens og næstformandens brev til Venstres medlemmer:

http://politik.tv2.dk/2014-06-04-brev-her-er-l%C3%B8kke-og-jensens-forklaring-p%C3%A5-bilagssagerne

Lars Løkke Rasmussen, Venstre

 

Sorry but your country is blacklisted due to high spam amount!
You are not allowed to post any comments!