ForsideKultur og TraditionSankt HansLad os droppe heksen på bålet
witch-155291_1280
witch-155291_1280Følgende har været bragt i F-Frekvensen 15.5.2014:
At det er grusomt at brænde kvinder på bålet, er de fleste enige om i dag. Alligevel afbrænder man symbolsk kvinder på bål hvert eneste år rundt omkring i Danmark i forbindelse med fejringen af sankthans.Vi er mig bekendt det eneste land i verden med en sådan skik. Hvorfor? Hvorfor bliver vi ved og ved at opføre os sådan? Hvorfor er det så accepteret? Hvorfor har mange af os forældre, som lærte os, at vi ikke måtte lyve og stjæle, men som ikke lærte os, at det er ondt at brænde heksedukker på bål? Hvorfor er der stadig børn, som deltager i denne skik? Hvorfor er der fritidshjem og børneinstitutioner, hvor børnene laver heksedukker, som skal afbrændes på et bål? Hvad er det for en kultur, vi har her i Danmark? Hvad sker der for os?At den var helt gal gik op for mig i 2011. Da udkom Netto for første gang med en trykt reklame, hvor man annoncerede med en heks, man kunne købe og sætte på bålet. Det klagede jeg over til Ligebehandlingsnævnet, som ikke mente, Netto havde handlet i strid med ligebehandlingsloven. Året efter valgte Netto dog at sælge to slags hekse – en han og en hun. Dette gentog sig i 2012 og 2013.I 2012 begyndte Fakta at sælge den samme heks på stage til bålet, som Netto begyndte at sælge i 2011. Det fortsatte Fakta med også i 2013, hvor SuperBrugsen også begyndte at forhandle den. Om det samme gentager sig i år, får vi se. Men man har lov at håbe, at de har fulgt med i noget af den debat, der har været i de senere år og så måske erkender, at det ikke er nogen god idé.

I 2013 gik Bilka over til en mere positiv tolkning af sankthans. Da solgte man heksekostume og kost til ”søde heksepiger”, som de skrev i deres reklameavis.

I 2011 havde DR en udsendelse, hvor man fremstillede hekse af klude til bålet. Jeg klagede til DR. De ville ikke give mig ret, men har dog ikke siden vist billeder af hekse på bålet efter hvad jeg ved af.

Der har i de senere år været nogen debat om skikken med sankthansheksen. Mange mener, det er dårlig smag. Mange bål er også uden heks. Men der er stadig både store og små arrangementer, hvor der er heks på bålet, sommetider også med antændelse af heksehyl, så man rigtig kan more sig over, når den forkullede heks ”sendes til Bloksbjerg”, som det hedder.

I 2012 skrev Jens-André Herbener , Politiken, følgende:

”Afskaf de idiotiske hekseafbrændinger. Boykot ethvert sankthansbål, hvorpå der er anbragt en heksedukke. Eller fjern den. ”

”Lad os i menneskets navn afstå fra enhver symbolsk afbrænding af mennesker.”

Det var et godt og vægtigt indlæg i denne debat. Dejligt var det også at høre statsminister Helle Thorning-Schmidt udtale sig kritisk om hekseafbrænding i forbindelse med sankthans ved sin båltale på Marienborg i 2013, hvor hun blandt andet sagde følgende:

”Sankt Hans er vores fælles fest. Derfor elsker jeg Sankt Hans aften. Men der er en del af Sankt Hans-traditionen, jeg altid har haft det lidt svært med. Det må jeg indrømme. Det er ikke bålet. Det er ikke madkurven. Det er heksen. Jeg har det lidt skidt med at sende en heks af sted hvert år. Hvorfor skal det være en kvinde? Måske skulle vi til næste år futte en troldmand af til en forandring? Og så tror jeg heller ikke på, at vi kan løse vores problemer ved at sende dem til Bloksbjerg. Hvis vi har et problem, så lad os løse det her. ”

Ja, lad os løse problemerne her frem for at afbrænde syndebukke, som sendes til Bloksbjerg. Det er lige forkert uanset om man kalder dem hekse, troldmænd eller troldkvinder. Det er levn fra en tid, hvor man troede på at mennesker kunne være besat af onde ånder, som man skulle fordrive med magt og vold og i sidste instans ved at slå folk ihjel. Lad os gå ind i en oplyst tidsalder, hvor vi lægger fortidens barbari bag os og fejrer sankthans som en glædesfest for alle med smukke sankthansbål uden uhyggelige afbrændinger af menneskelige skikkelser, som symboliserer mishandling og grusomhed imod kvinder.

Kilder:

Statsministerens båltale Marienborg 23.6.2013

http://www.statsministeriet.dk/index/dokumenter.asp/_p_13909.html

Jens-André Herbener: Afskaf de idiotiske hekseafbrændinger, Politiken 22.6.2012

http://politiken.dk/debat/profiler/herbener/ECE1665573/afskaf-de-idiotiske-hekseafbraendinger/

Nanna Gersov: Feminin Frihed, artikler om sankthans

http://tidogtendens.dk/femininfrihed/category/stop-heks-pa-bal-traditionen/

—————————————-

PS

I 2014 var det kun Fakta og SuperBrugsen, som solgte disse heksedukker.

DR havde en smuk Sankt Hans fejring uden hekse.

TV2 havde en reportage fra Tivolis hekseafbrænding.

 

Sorry but your country is blacklisted due to high spam amount!
You are not allowed to post any comments!