ForsideKultur og TraditionMedierSex og frisind i medierne
Er det nypuritansk, når en socialdemokratisk folketingspolitikers one night stand med en femtenårig kursist i DSU, hvor han selv underviste, sættes til debat i medierne? Eller skal vi bare tie med nedslagne blikke og hver især tænke vores?
Er det nypuritank med Ekstra Blads overskrifter som “Den liderlige socialdemokrat” (EB 26.3.2008) eller “Jeppe brugte ikke kondom” (EB 27.3.2008)? Jeg synes personligt det er herligt med disse overskrifter. Det er mere lærerigt og underholdende end så meget andet. Seksualundervisning i det offentlige rum. Ja, hvorfor ikke?

“Giv os frisindet tilbage” skrev Berlingske Tidende i en leder, hvori man selv kritiserede Jeppe Kofods dømmekraft, når han havde sex med en 15-årig. Er det mangel på frisind med denne kritik? I så fald mangler Berlingske Tidende selv frisind.

Senere stod der følgende:

“Giv os det borgerlige frisind tilbage og lad os respektere, at der også for politikere gælder en privatlivets fred. ”

Skal frisind så tolkes som pressens tavshed om moralsk diskutable sager som denne? Skal vi afholde os fra debatten? Er det et tys-tys samfund vi ønsker os, hvor magthaverne kan komme med store ord ved festlige lejligheder, men hvor deres handlinger ikke må omtales?

Jeg mener at frisind er, at vi kan diskutere sager som denne frit og åbent i det offentlige rum. Ikke at enhvers private sexliv skal gøres til genstand for debat.

Men her er der altså en sag, som interesserer pressen og hvor mange føler sig kaldede til at blande sig – ikke mindst de, som gerne vil profilere sig selv som frisindede. Det er jo dem vi hører i pressen – Peter Aalbæk Jensen-typer, som synes at man skal gå til “modangreb” på “nypuritanismen”, som man ser som en stor fare.

Men det eneste sagen handler om er bare, at man i Socialdemokratiet forsøger at håndtere en episode så godt som man nu kan. Det handler om mennesker. Og de bør have fred til at finde ud af tingene. De implicerede ved, hvad der er foregået. Det gør vi andre dybest set ikke.

Jeg har respekt for Socialdemokratiet fordi de tager sig af sagen og tager den unge pige alvorligt. De tager også deres vælgere alvorligt. Det havde de ikke gjort, hvis de blot havde ignoreret det skete ud fra at hvis der ikke kan fældes en dom ved retten, så er alt i den skønneste orden.

Jeg hæfter mig også ved en tv-avis på DR1, hvor nogle unge samstemmende tog afstand fra hvad der var foregået og ikke fandt det i orden at Jeppe Kofod indlod sig med en pige, som han kunne være far til idet han er mere end dobbelt så gammel som hun og som har havde undervist på et kursus tidligere på dagen.

Gid DR1 vil gøre det igen ved andre lejligheder – spørge børn og unge, hvad de selv mener. Det er dem, det handler om her. Ikke cigarrygende Peter Aalbækker, som har deres på det tørre og som næppe nogensinde selv har været i en situation, som ligner den unge piges. Ikke sådan at forstå, at hun behøver at føle sig som offer. Men hun har bare krav på mere respekt end at blive behandlet som ældre, end hun er. Børn og purunge mennesker har krav på en varsomhed fra voksnes side, som synes at være blevet overtrådt i dette tilfælde.

I gamle dage lærte man moral ud fra Bibelens fortællinger. I dag tager vi ved lære af andres erfaringer, når historierne kommer frem i medierne og bliver genstand for debat. Det synes jeg er ganske godt. Jeg er glad for, at vi lever i et åbent samfund, hvor dette kan lade sig gøre på en ordentlig måde.

Et samfund uden moral er utænkeligt. Men hvem skal skabe moralen? Ønsker vi at et præsteskab af gamle mænd skal regere os? Eller er det ugebladenes brevkasser, som skal fortælle os, hvad der er rigtigt og forkert?

Jeg synes bedst om den åbne demokratiske model. Her kan den enkelte sommetider få en hård medfart i pressens vridemaskine. Som her Jeppe Kofod. Men debatten er civiliseret og han lades ikke alene, for der er masser af Peter Aalbækkere til at forsvare ham. Alt er i den skønneste orden. Efter min mening!

 

 

Sorry but your country is blacklisted due to high spam amount!
You are not allowed to post any comments!