ForsideKultur og TraditionTVOrla Zinck i burgerkrig mod Henriette Kjær

Nu lyder dette med ”jeg fik nær morgenkrydderen galt i halsen, da jeg læste i min morgenavis at…” nok lidt malplaceret al den stund, jeg slet ikke indtager morgenkryddere om morgenen, men derimod mysli med mælk plus kaffe. Også når det her slet ikke drejer sig om en knitrende papiravis, men derimod om en elektronisk en af slagsen – nemlig TV2-programmet Go’ Morgen Danmark den 19. december 2007.  

Men jeg må da sige at jeg spærrede øjnene op et par gange, da jeg hørte Orla Zinck på slap line, for sådan havde man aldrig oplevet ham tidligere.

Hvis der skulle være en enkelt læser, som ikke lige ved, hvem Orla Zinck er, kan jeg oplyse, at det er ham ernæringseksperten, som jævnligt ses optræde som smagsdommer over diverse spiselige produkter, der kan købes i dagligvarehandelen, hvor han som regel sværger til det hjemmelavede, som vor mor lavede tingene og sommetider – i mangel af bedre – det, som mest ligner. Ved disse seancer ses han altid sammen med studieværten Cecilie Frøkjær, aldrig eksempelvis en mandlig studievært. Det har været så konsekvent igennem årene at man kunne få den tanke, at han simpelthen nægter at medvirke, hvis ikke Cecilie Frøkjær er der. En eller anden passion synes han i hvert fald at have for hende, imens hun, på sin side, synes at føle en eller anden morskab lige netop, når det gælder ham – måske på grund af hans lidt nørdede og samtidigt passionerede tilgang til tilværelsen.

Det så vi så komme til fuld udfoldelse her til morgen, hvor han var inviteret i studiet sammen de konservatives nye politiske ordfører Henriette Kjær. Anledningen var, at hun var faret i blækhuset i en eller anden avis for at forsvare en nyindvalgt partifælle, sygeplejerske og medlem af Forebyggelsesrådet i Odense kommune Vivi Kier.

Hende har Orla Zinck angrebet på det groveste, da han blev ringet op for en udtalelse af Ritzaus bureau, fordi han ikke mente, at hun var værdig til sin post som sundhedsordfører og skulle under ”skærpet overvågning”. Ritzaus Bureau var på sin side inspireret af professor i ernæring den legendariske Arne Astrup, Orla Zincks åndelige fader kendt for Letigen pillen, som efter at de skadelige bivirkninger blev kendt, blev trukket af markedet efter en del medieomtale, hvorefter Arne Astrup holdt en lidt lavere profil i medierne og Orla Zinck trådte ind på scenen som ny ernæringsguru.

Årsagen skulle være, at Vivi Kier sammen med sin mand er medforpagter af nogle McDonald’s restauranter og at hun selv ligefrem på et tidligere tidspunkt skulle have bistået ham i dette arbejde. Om dette så bestod i at lange burgere over disken, fik vi ikke noget at vide om.

Men herregud – hvem har ikke på et eller andet tidspunkt haft et job, som ikke var politisk og ernæringsmæssigt korrekt. Lad os derfor straks advare vore døtre og sønner, så de ikke tager job som fx bagerjomfru eller medhjælper i en slikbutik. Alle disse usunde flødeskumskager og Piratos og salmiakpastiller. Fy da føj! Og tænk engang hvad det kan medføre for deres fremtidige karrieremuligheder!

Nå, men nu så man så interviewet gå i gang. Orla Zinck havde øjensynligt brudt princippet om kun at optræde med Cecilie Frøkjær ved sin side, idet hun denne dag ikke var på arbejde og han så måtte tage til takke med hendes kollega Ole Steffensen.

Men det viste sig slet ikke at være så tosset set fra Orla Zinks synsvinkel. Måske de to har udviklet et vist fælles fodslag ude i Go’ Morgen Danmarks berømte køkken bag scenen, som vi seere sommetider får et lille indblik i. Der kan meget vel være røget en ernæringsrigtig økologisk øl eller to ned for de to herrer i pauserne imellem deres optræden på tv, kunne man formode.

I hvert fald optrådte de som en slags bonkammerater i dette interview, hvor det lykkedes først Ole Steffensen og siden Orla Zinck at afbryde den stakkels Henriette Kjær adskillige gange. Efter således at være trængt op i en krog fik Henriette Kjær til sidst sagt, at det ikke tilkom Orla Zinck at blande sig i, hvordan Det Konservative Folkeparti fordelte sine ordførerskaber imellem de demokratisk indvalgte folketingsmedlemmer, hvor alt var lagt åbent frem og folk blev bedømt på erfaring og kvalifikationer.

Her fik Orla Zinck så indsparket noget om en hospitalsoverlæge ansat i medicinalindustrien, som havde et habilitetsproblem i et eller andet udvalg og havde måttet forlade en post.

Altså – en eller anden tidligere skandalesag, som vi seere ikke fik nærmere forklaret, skulle bruges til at miskreditere et nyvalgt folketingsmedlem, som bare er sygeplejerske og hvis mand arbejder for McDonald’s og på ingen måde er i pagt med omtalte medicinalindustri. Jeg ville ellers gerne have hørt mere om denne sag, for medicinalindustriens infiltrering af medierne, folketingsarbejdet og den offentlige mening er da et reelt samfundsproblem.

Jeg har ikke hørt om at McDonald’s på samme måde infiltrerer folketinget og den offentlige mening udover naturligvis deres indoktrinerende reklamer, som kendes af ethvert barn samt at de vist ikke er flinke til at betale skat her i landet ligesom jeg nu også er beriget med en oplysning fra Orla Zinck om, at en burgermenu på Mc Donalds svarer til to og en halv portioner stegt flæsk med persillesovs!

Ak, ja, hvad skulle vi gøre uden de nyttige oplysninger, vi får fra Orla Zinck!

Men så er der lige Orla Zinck i rollen som samfundsdebattør. Her er det man kommer til at tænke på en barnesoldat med et kalasnikovgevær! Skyd på alt, der bevæger sig, synes at være hans motto!

I starten af interviewet, hvor han fik ordet de første par gange – herrerne først princippet – læste han op af en lille medbragt seddel, hvor han opremsede alle de slemme og vederstyggelige ting, som Henriette Kjær havde skrevet i en kritik af ham i en eller anden avis.

Det forlød, at hun havde brugt ord som udemokratisk og skinhellig plus lidt mere af den slags man skriver i en debat, hvis man vil hæve sig lidt op over det tørre, kedelige og forudsigelige kancellisprog.

Jeg skriver selv mange læserbreve, som da kan være ti gange værre. Ikke desto mindre mente Orla Zinck, at Henriette Kjærs sprogbrug ”minder om argumentationen i en bananrepublik og Tyskland i 30-erne.”

Uha da! Hvis hun skal stå skoleret og anklages for at være lige så slem som Hitlers tilhængere i 30-erne, hvad ville han så sammenligne mig med, hvis han fik chancen. Jeg mener, kan man i det hele taget finde på noget værre at beskylde folk for?

Nå, men Ole Steffensen tog tingene forbavsende roligt. At hans kvindelige gæst sad her og fik den slags beskyldninger, som kan føre til injuriesager ved retten, syntes at forbigå hans opmærksomhed. Selv ikke disse ord i Orla Zinck afsluttende replik til Henriette Kjær ”Du opfører dig som om det er en bananrepublik eller Østtyskland” fik tiøren til at falde hos Ole Steffensen. Hans reaktion var dette afsluttende spørgsmål til Henriette Kjær: ”Kan det tænkes du tog munden lidt for fuld?”

Sorry but your country is blacklisted due to high spam amount!
You are not allowed to post any comments!